Waar het begon
De Sint-Jansberg kent zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd, toen de rivieren de Rijn, Maas en Waal omlaag werden gedwongen richting Noord-Limburg. Daar vormden de rivieren een gigantische delta van kreekjes en stromen. De rivieren kwamen daarna weer in hun oorspronkelijke stroomgebieden terecht, doordat ze zich meanderend door de voet van de achtergebleven stuwwallen groeven. De stuwwal bij de Sint-Jansberg is erg steil. Nergens anders in Nederland kent een stuwwal nog zo’n gave overgang in het aangrenzende landschap als bij de uitloper van de Sint-Jansberg.
Koning van Pruisen
Het Koningsven, aan de voet van de Sint-Jansberg, dankt zijn naam aan de koning van Pruisen. Het moerassige veengebied was lange tijd de speelbal van ondermeer Pruisische, Franse en Nederlandse machten en onder meer het strijdtoneel van de Slag op de Mookerheide in 1574. Deze veldslag kostte twee broers van Willem van Oranje het leven en bracht de Spanjaarden de overwinning.
Rond 1900 bestond het Koningsven nog uit moeras en veen waaruit al sinds de middeleeuwen turf werd gewonnen. Vanwege de aanwezigheid van zeldzame plantensoorten genoot het uitgestrekte hoogveengebied een grote reputatie onder botanici uit Duitsland en Nederland. Dat kon echter niet voorkomen dat het veen in de eerste helft van de twintigste eeuw werd ontgonnen voor de landbouw.
Inmiddels is al iets van de glans van het Koningsven van weleer teruggekeerd. Kartelblad, orchideeën en drasland, gevoed door kwelwater uit de stuwwal, zijn daar voorbodes voor nog veel meer moois.
Boek over geschiedenis Het Koningsven
Het Koningsven. Ontstaan, ontginning en herstel van een veengebied bij Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide.
Benieuwd naar de volledige geschiedenis van het gebied? Het boek Het Koningsven maakt de geschiedenis van het Koningsven in al haar facetten inzichtelijk. De auteurs hebben geput uit de vele historische gegevens die bewaard zijn gebleven. Het boek vertelt hoe het landschap is ontstaan, hoe het veen verscheen en hoe de mensen door de eeuwen heen vorm hebben gegeven aan het landschap waarin ze leefden. Ook de natuurhistorie komt uitgebreid aan bod: de flora en fauna van toen en nu.